English (United Kingdom) Hungarian (formal)A fejlődés alapja

A fejlődés alapja

A jelenleg feltárt ismeretek integrációs megközelítésére a szolgáltatástudomány mint interdiszciplináris tudomány válaszol, amely megkísérli a különféle diszciplínák ismeretanyagának egyesítését a transzdiszciplináris együttműködésre alapozva.

Az alábbiakban áttekintjük, milyen szinteken milyen lehetőségek nyílnak meg a szolgáltatások komplex vizsgálata révén:

Egyén: A szolgáltatási rendszerek gyors bővülése, amelynek alapján a társadalom és az üzleti élet egyaránt fejlődésnek indul, művelt és sok területen jó képességekkel rendelkező embereket vonz majd erre a területre.

Szervezet: Az interdiszciplináris, különböző részfunkciókkal rendelkező szervezeti egységek projektek vagy egyéb munkák szintjén kapcsolódnak egymáshoz. A csoportmunka közös projektek esetében kölcsönös tudatosságot és tiszteletet ébreszt más diszciplínákkal kapcsolatban, és mint best practice generálhatja a további közös célkitűzéseket.

Gazdaság: Az üzleti élet kihívásai gyakran interdiszciplináris természetűek. A felmerülő problémák rendszerint megkívánják, hogy a különböző diszciplináris háttérrel rendelkező résztvevők megértsék egymás szemléletmódját (koncepcionális, metodológiai és lényegi vonatkozásban) annak érdekében, hogy hatékony és produktív munkát végezzenek.

Oktatás: A szolgáltatások kutatásának területén a vezető kiadványok nagymértékben befolyásolják a tudományos munkák témáit és tónusát.
Az interdiszciplináris kutatások felé vezető folyamatban a pénzügyi hátteret biztosító szervezeteknek részt kell vállalniuk oly módon, hogy a kutatási javaslatokat következetesebben értékelik. A tudósok munkáját nagyban segítheti az iparral való szoros kapcsolat abban, hogy releváns kutatási terveket dolgozzanak ki.
A modern web-alapú kommunikációs eszközök lehetővé teszik, hogy a szükséges multi-diszciplináris társadalmi hálózatok kialakuljanak és együttműködjenek, így megtörténhet az elmozdulás az összehangolt és integrált hálózati tudás irányába.

Finanszírozás és ösztönzés: Az egy adott tudományterületre fókuszáló tanulmányok mellett szükség van megfelelő pénzügyi alapokra is az interdiszciplináris kutatások biztosítása érdekében. A pénzalapok elosztását annak alapján kell meghatározni, milyen potenciállal rendelkezik az adott kutatás az elméleti tudás és a gyakorlati hasznosulás szempontjából.

Az egyes szakterületek szakembereinek képzése továbbra is az egyetemek alapvető szerepe marad. A hiányos készségekre adott válaszként azonban az egyetemeknek meg kell teremteniük a lehetőséget arra, hogy a diákok SSME képzésben részesüljenek. Gyakran használatos az un. „T-típusú” szakember” kifejezés, amely a a saját területén kiváló problémamegoldó szakembert jelöl,,akinek ugyanakkor megvan az a képessége, hogy a különböző diszciplinák és szakterületek szakembereivel interakcióba lépjen és velük együtt dolgozza ki a megoldást. A T-típusú szakemberek adaptív innovátorrá való átalakulása egyre valószínűbb. Az SSME kvalifikációk kialakítása semmi esetre sem könnyű feladat. Ezen programok megtervezése és végrehajtása elképzelhetetlen az üzleti élet szereplői és a kormányzat aktív támogatása és erőforrásai nélkül.

Kép:©IBM


Reference:
IfM and IBM. (2007). Succeeding through Service Innovation: A Discussion Paper. Cambridge, United Kingdom: University of Cambridge Institute for Manufacturing. ISBN: 978-1-902546-59-8
 

 

Feliratkozás az SZTMK hírlevelére

Név:
E-mail cím:
Leiratkozás

Hallgatóink / oktatóink mondták

„Nagyon nagy ajándék ez a képzés, ahol annyira átfogó tudásanyagot, gyakorlati útmutatót, személyiségbeli fejlődési lehetőséget kapok, mint sehol máshol. Védett környezetben próbálhatom ki magam, kiváló oktatók segítségével, és egy fantasztikus csapat részeként. Köszönöm mindezt!” (Katona Krisztina)

Kapcsolat

Szolgáltatástudományi Módszertani Központ Alapítvány

Postacím: H-1396 Budapest, Pf. 477.
Tel: (+36) 1 371 0068
Fax: (+36) 1 205 3318

info@sztmk.hu

 

Címünk:

1061 Budapest,

Andrássy út. 17. III. 11

 

Ügyfélfogadási rend:
Hétfő: 10 - 13
Előzetes időpont egyeztetés:
+36 70 397 5434 

Intézmény-akkreditációs lajstromszám:
AL-2527

Engedélyszám:
E-000107/2014

 


HirdetésTámogatja a Joomla!. Hosted by petend. Valid XHTML and CSS.