English (United Kingdom) Hungarian (formal)A fejlődés alapja

A fejlődés alapja

A jelenleg feltárt ismeretek integrációs megközelítésére a szolgáltatástudomány mint interdiszciplináris tudomány válaszol, amely megkísérli a különféle diszciplínák ismeretanyagának egyesítését a transzdiszciplináris együttműködésre alapozva.

Az alábbiakban áttekintjük, milyen szinteken milyen lehetőségek nyílnak meg a szolgáltatások komplex vizsgálata révén:

Egyén: A szolgáltatási rendszerek gyors bővülése, amelynek alapján a társadalom és az üzleti élet egyaránt fejlődésnek indul, művelt és sok területen jó képességekkel rendelkező embereket vonz majd erre a területre.

Szervezet: Az interdiszciplináris, különböző részfunkciókkal rendelkező szervezeti egységek projektek vagy egyéb munkák szintjén kapcsolódnak egymáshoz. A csoportmunka közös projektek esetében kölcsönös tudatosságot és tiszteletet ébreszt más diszciplínákkal kapcsolatban, és mint best practice generálhatja a további közös célkitűzéseket.

Gazdaság: Az üzleti élet kihívásai gyakran interdiszciplináris természetűek. A felmerülő problémák rendszerint megkívánják, hogy a különböző diszciplináris háttérrel rendelkező résztvevők megértsék egymás szemléletmódját (koncepcionális, metodológiai és lényegi vonatkozásban) annak érdekében, hogy hatékony és produktív munkát végezzenek.

Oktatás: A szolgáltatások kutatásának területén a vezető kiadványok nagymértékben befolyásolják a tudományos munkák témáit és tónusát.
Az interdiszciplináris kutatások felé vezető folyamatban a pénzügyi hátteret biztosító szervezeteknek részt kell vállalniuk oly módon, hogy a kutatási javaslatokat következetesebben értékelik. A tudósok munkáját nagyban segítheti az iparral való szoros kapcsolat abban, hogy releváns kutatási terveket dolgozzanak ki.
A modern web-alapú kommunikációs eszközök lehetővé teszik, hogy a szükséges multi-diszciplináris társadalmi hálózatok kialakuljanak és együttműködjenek, így megtörténhet az elmozdulás az összehangolt és integrált hálózati tudás irányába.

Finanszírozás és ösztönzés: Az egy adott tudományterületre fókuszáló tanulmányok mellett szükség van megfelelő pénzügyi alapokra is az interdiszciplináris kutatások biztosítása érdekében. A pénzalapok elosztását annak alapján kell meghatározni, milyen potenciállal rendelkezik az adott kutatás az elméleti tudás és a gyakorlati hasznosulás szempontjából.

Az egyes szakterületek szakembereinek képzése továbbra is az egyetemek alapvető szerepe marad. A hiányos készségekre adott válaszként azonban az egyetemeknek meg kell teremteniük a lehetőséget arra, hogy a diákok SSME képzésben részesüljenek. Gyakran használatos az un. „T-típusú” szakember” kifejezés, amely a a saját területén kiváló problémamegoldó szakembert jelöl,,akinek ugyanakkor megvan az a képessége, hogy a különböző diszciplinák és szakterületek szakembereivel interakcióba lépjen és velük együtt dolgozza ki a megoldást. A T-típusú szakemberek adaptív innovátorrá való átalakulása egyre valószínűbb. Az SSME kvalifikációk kialakítása semmi esetre sem könnyű feladat. Ezen programok megtervezése és végrehajtása elképzelhetetlen az üzleti élet szereplői és a kormányzat aktív támogatása és erőforrásai nélkül.

Kép:©IBM


Reference:
IfM and IBM. (2007). Succeeding through Service Innovation: A Discussion Paper. Cambridge, United Kingdom: University of Cambridge Institute for Manufacturing. ISBN: 978-1-902546-59-8
 

 

Feliratkozás az SZTMK hírlevelére

Név:
E-mail cím:
Leiratkozás

Hallgatóink / oktatóink mondták

„Magas szintű képzés, amely elősegíti szakmai tudásom fejlődését. Rengeteg életszerű példával találkozom, ami alá van támasztva elméleti háttérrel. A tanárok tudása nem csak elméleti, hanem szakmai is, mert sokat dolgoztak az adott szolgáltatásban. Az órák jó hangulatban folynak. Figyelembe veszik kéréseimet, szükségleteimet. Nagyon élvezem a képzést. Számomra egy hatalmas lehetőség.” (Slott Imre)

Kapcsolat

Szolgáltatástudományi Módszertani Központ Alapítvány

Postacím: H-1396 Budapest, Pf. 477.
Tel: (+36) 1 371 0068
Fax: (+36) 1 205 3318

info@sztmk.hu

 

Címünk:

1061 Budapest,

Andrássy út. 17. III. 11

 

Ügyfélfogadási rend:
Hétfő: 10 - 13
Előzetes időpont egyeztetés:
+36 70 397 5434 

Intézmény-akkreditációs lajstromszám:
AL-2527

Engedélyszám:
E-000107/2014

 


HirdetésTámogatja a Joomla!. Hosted by petend. Valid XHTML and CSS.